Dobro osvjetljenje na radnom mjestu

Dobro osvjetljenje olakšava rad i posao čini sigurnijim. Dobro osvjetljenje podrazumijeva dovoljno jaku svjetlost koja ogovara prirodi posla koji se obavlja bez blještavila i zasjenjavanja. Oko 85 % informacija ljudi dobijaju preko čula vida. Dobro osvjetljenje spasiće nas od iritacije očiju, napetosti i glavobolje. Dobra osvjetljenost izuzetno je važno kod radova u blizini pokretnih mašina.

U radu razlikujemo dva tipa osvjeljenja opšte i dopunsko.

Opšte osvjetljenje obično podrazumijeva dnovno svjetlo a dopunsko dobijamo upotrebom električne rasvjete.

Koliko će dnevnog svjetla doprijeti u prostoriju zavisi od same arhitekture zgrade, količine dnevnog svjetla, oblačnosti, orjentisanosti prozora zgrade, godišnjeg doba. Čistoća prozora takođe je važna. Koliko će svjetla prodrijeti u prostoriju reguliše se zavjesama, zatamnjivanjem stakala, žaluzinama, tendama. Ovo posljednje dodaje se radi spriječavanja nastanka blještavila.

U situacijama kada se iz različitih razloga u radnoj prostoriji ne može obezbjediti dovoljna količina svjetla, ugrađuje se dopunska električna rasvjeta.

Ovaj dio je izuzetno važan. U praksi se danas mogu naći različite vrste rasvjetnih tijela. Boja rasvjetnog tijela utiče i na naš vid jer različite boje osvjetljenja stvaraju različite boje predmeta oko nas. Tri su osnovna tipa dopunskog osvjetljenja:

- Osnovno  (podrazumjeva osnovnu rasvjetu na primjer glavne lampe na plafonu radionice);

- Kombinacija osnovnog i lokalnog (osnosno osvjetljenje pojačano je dodatnim lampama koje su na primjer spuštene sa stropa bliže mašinama) i

- Lokalno osvjetljenje (primjer može biti lampa na radnom stolu, lampa na šljemu, prenosna lampa i slično).

Prema izvedbi rasvjetna tijela se postavljaju sa dodacima koja svjetlost usmjeravaju:

- direktno  (oko sijalice se postavlja kružni dodatak koji svjetlost usmjerava dikrektno ka dole) ovo se koristi na takvim mjestima gdje je potrebno ostvariti jako osvjetljenje za na primjer jedno stacionarno mjesto/mašinu;

- Direktno - indirektno osvjetljenje (ovdje se sijalica postavlja u kuglu) na ovaj način jednake količine svjetla rasprostiru se na sve strane a jedan dio svjetla odbija se od plafona. Najbolje mjesto za primenu ovog tipa rasvjete su hale, i pogoni u kojima je potreban jednaka svjetlost u svim djelovima prostorije.

- Indirektno osvjetljenje (ispod rasvjetnog tijela postavlja se barijera a sa strana se ostavljeju prorezi koji svjetlost usmjeravaju kagore) od 90 do 100 % svjetlosti ide ka gode i obija se od plafona ka dole. Ovo se najčešće primjenjuje u kancelarijama. Uz ovu vrstu u kancelarijama se najčešće koristi još jedan tip osvjetljenja to je osvjeljenje sa zaštitom na primjer preko fluorescentnih svjetiljki postavljaju se poklopci sa rešetkama.

Kod postavljanja ovog tipa rasvjetnih tijela često se čini greška iz neznanja. Ispravno bi bilo da se duža strana postavi paralelno sa prozorima prostorije.