Najbolji odgovori na 5 izgovora za ne nošenje ličnih zaštitnih sredstava

Kako da postignem da svi moji zaposlenici nose svoju zaštitnu opremu cijelo vrijeme?

To je jedan od najvećih izazova sa kojim se susreću profesionalci u zaštiti na radu. Pročitajte neke od izgovora radnika kao i najbolje odgovore sprovedene u praksi.

 

Nije ugodno za nositi, ili  nije dobre veličine

Ovaj izgovor je našlo 30% ispitanika kada su upitani zašto ne koriste lična zaštitna sredstva.

Rješenje: Uključite radnike u izbor ličnih zaštitnih srestava. Odaberite nekoliko radnika i porazgovarajte sa njima o najčešćim problemima za opremom. Ako ste u mogućnosti pribavite nekoliko uzoraka opreme različitih proizvođača te ih dajte odabranim radnicima na testiranje. Kao rezultat možete otkriti da je potrebno naručiti nekoliko vrsta opreme kako bi zadovoljili potrebe radnika.

 

Nisam znao/la

Neki radnici će pokušati prebaciti krivicu sa sebe na svoje nepoznavanje zaštitne opreme i načina njene upotrebe. Takođe vrlo često, 10 % ispitanika daje odgovor „nisam znao/la da trebam koristiti zaštitnu opremu“.

Rješenje: Kada završite obuku uposlenika iz zaštite na radu obavezno zahtjevajte od radnika da su razumjeli i shvatili obuku. Da bi ovakvo rješenje funkcionisalo, potrebno je provesti disciplinske mjere za ne nošenje ličnih zaštitnih sredstava uz korištenje navedenog izgovora.

 

Faktor vremena

„Nisam imao/la vremena“ ili „zahtjeva previše vremena“ je odgovor 18% ispitanika koji su zatečeni da ne koriste lična zaštitna sredstva.

Rješenje: Pitajte radnika zašto i saslušajte čitav odgovor. Moguće je da dolazi do konflikta produktivnosti i zaštite. U tom slučaju porazgovarajte za licemo odgovornim za proizvodnju. Provedite proceduru u kojoj proizvodnja neće kretati prije nego je  upotrijebljena zaštitna oprema. U opciji takođe može biti i nedostatak pravilne obuke te neposlušnost radnika pri čemu je potrebno iskoristiti disciplinske mjere.

 

Nepobjedivost/neuništivost

„Ja neću doživjeti nesreću“ je izgovor koji čuje čak 8% profesionalaca kao odgovor. Ovu izjavu možemo čuti od dvije različite grupe radnika. Mladi radnici vrlo često misle da se nesreće nemože desiti njima, da se dešava samo drugim radnicima, sve dok se ne desi ili ne budu svjedoci jedne. Iskusni radnici koji nisu doživjeli povredu ili bili svjedoci neke misle na načina „ uvijek sam ovako radio/la i nikada se ništa loše nije desilo“.

Rješenje: pokažite svojim radnicima da „se desilo“. Pozovite nekog u vašoj kompaniji ko je doživio nesreću da opiše svoju nesreću na sastancima o sigurnosti. Zamolite radnika da opiše kako je povreda uticala na njegov/njen život i svakodnevne aktivnosti. Takođe kao brz i način podizanja svjesti radnika, posebno mladih jeste da kažete radnicima da stave ruku iza leđa i sa drugom pokušaju zavezati pertlu.

 

Zaboravnost

Čak 38% radnika daje ovaj odgovor kada su upitani zašto ne koriste lična zaštitna sredstva.

Rješenje: Ovdje stroga praksa zaštite na radu dolazi da djelo. Svako radno mjesto određuje koliko često je prihvatljivo da radnike jednostavno zaboravi i šta bi se moglo desiti radniku u tom slučaju. Univerzalne sankcije će jasno poslati poruku ostalim radnicima.