Odgovornost za sprovedbu mjera zaštite na radu kod neprofitnih ustanova i dobrotvornih organizacija - primjer iz Kanade

Da i neprofitne i dobrotvorne organizacije mogu odgovarati za ne sprovedbu mjera zaštite na radu dokazuje primjer iz Kanadske provincije Ontario. Naime školski odbor jedne gimnazije kažnjen je sa 250000 dolara zbog propusta, zbog kojih je radnik na održavanju u školi smrtno stradao.

Povreda se desila na način da je radnik u namjeri da zamjeni zaštitni kavez sijalice na plafonu, pokušao da dogura pokretnu dizalicu do mjesta rada, gurajući je niz kosu rampu iz vozila. Radnik je ovaj posao obavljao sam. Nagib kose rampe bio je 8 stepeni. U jednom momentu, dizalica je nekontrolisano krenula niz kosu rampu, pri čemu je udarila radnika zadavši mu smrtne povrede. Državno inspekcijsko tijelo našlo je školski odbor krivim, jer je propustilo da preduzme razumne mjere na zaštiti radnika. Naime u upustvu proizvođača mobilne dizalice stoji da je najveći dozvoljeni ugao kosine niz koji se dizalice može spuštati 5 stepeni. Dalje, radnik je radio sam.

Na osnovu navedenog sud je proglasio školski odbor krivim i odredio kaznu od 250000 dolara, plus 25 % dodatnih troškova tako da ukupna kazna iznosi 312250 dolara, što je do sad najveća zabilježena kazna u provinciji Ontario za jednu neprofitnu organizaciju izdata za nesprovođenje mjera zaštite na radu.

 

Izvor: occupationalhealthandsafetylaw.com