Problemi sa azbestom

 

Procjenjuje se da bi u Europi broj smrtnih slučajeva povezanih sa azbestom mogao doseći 47000 godišnje što je duplo više nego se ranije vjerovalo i duplo više od broja ljudi koji stradaju u saobraćajnim nesrećama.- ovaj podatak iznijet je od strane  eksperta na prošlomjesečnoj konferenciji „Oslobodimo Europu od azbesta na siguran način“.

Iako je upotreba azbesta zabranjena u europskoj uniji od 2005 godine, azbest se još uvijek može naći na brojnim mjestima uključujući brodove, vozove, mašine, u tunelima u cijevima za snabdijevanje vodom. Porast upotrebe azbesta u građevinarstvu zabilježen je između 1961 do 1990 godine.

Koja je cijena?

Europski ekonomski i socijalni komitet procijenjuje da bi program za uklanjanje azbesta mogao koštati veće EU članice čak 10 do 15 milijardi eura. U Velikoj Britaniji na primjer 80 % postojećih škola je izgrađeno uz upotrebu materijala koji sadrže azbest.

Europski ekonomski i socijalni komitet i Komitet regija pozivaju Europsku komisiju i zemlje članice EU da uspostave registar objekata koji sadrže azbest i da pripreme planove za uklanjanje azbesta.

Niko nije imun

Nijedan sloj društva nije imun na ovaj problem prenosi se u izjavi europskog ekonomskog i socijalnog komiteta, od djece i učitelja u školama do majstora ili amatera na održavanju koji spadaju u najrizičnije grupe.

Izvor: ( www.ishn.com )