Vatrogasna lopta

Interesantan novi proizvod, inovacija u svijetu zaštite od požara. Radi o proizvodu pod nazivom Elide fireball extinguisher. Proizvod ima izgled kugle prečnika oko 15 cm mase oko 1,5 kg što ga čini laganim.

Unutar kugle nalazi se prah za gašenje požara i neki aktivator koji reaguje na toplinu.Kada se kugla ubaci u požar, ona pod dejstvom plamena odnosno toplote eksplodira i rasprši prah za gašenje požara okolo. Proizvođač navodi da jedna lopta gasi požar u okolini površine 8 do 10 m 2 . Sredstvo za gašenje je hemijski prah koji nije štetan za ljude niti okolinu.

Proizvođač tvrdi da je bezbjedna za ljude mada proizvodi jak prasak. Prednost ovog proizvoda jeste što može poslužiti i kao aktivna ali i kao pasivna zaštita od požara jer se može postaviti na mjestu potencijalnog izbijanja požara tako da kada dovoljna toplina oko 85 o C ili plamen zahvati loptu ona će se sama aktivirati. Ujedno prasak će biti uzbuna za ljude u okolini. Na youtube se mogu pronaći pokazni eksperimenti korištenja vatrogasne lopte dovoljno je ukucati „Elide fireball extinguisher“. Proizvođač tvrdi da je dovoljan jedan pregled ove lopte u 5 godina radi ispitivanja njene ispravnosti. Jedinu manu koju bi joj ja našao jeste da ih nema u drugim oblicima kako bi se lakše kontrolisalo mjesto bacanja i zastajanja kugle.