Uputstvo za siguran rad sa ključevima za odrtanje i zavrtanje vijaka

 

U zavisnosti od namjene i zadatka postoje i različite vrste ključeva za odrvrtanje i zavrtanje vijaka. U upotrebi su najčešće četiri vrste ključeva:

  • Ključevi sa izmjenjivim nateznim nastavcima (gedore);

  • Viličasto okasti ključevi;

  • Okasti ključevi i

  • Podesivi tzv. francuz ključevi.

     

Kod upotrebe ključeva tipa gedore, niakda ne treba koristiti nastavke tj.poluge kako bi se povećala momentna sila. Pri izboru nastavka treba obratiti odabrati nastavak tačne širine koja će se normalno uklopiti. Prilikom odvrtanja i zavrtanja, tijelo osobe se treba postaviti tako da se ključ vuče a ne gura od sebe. Ova vrsta ključeva ima prednost kod otežanih pristupa vijcima. Dobra strana ova vrste ključeva je što teško može doći do iskakanja ključa iz ležišta pri odrtanju i zavrtanju za razliku od viličastih ključeva.


 

Okasti i okasto viličasti ključevi koriste se za različite vrste poslova i imaju široku primjenu. Prije upotrebe provjeriti ispravnost ključa a posebno obratiti pažnju da nema napuknuća na samoj vilici ili okastom otvoru. Pri otvaranju jako stegnutih ili korodiralih vijaka, posebno heksagonalnog oblika ne treba koristiti vilicu ključa već treba odvrtati okastim dijelom ključa. Nikada ne koristiti nastavke u vidu poluga kako bi se povećala momentna sila pri odvrtanju. Ključevi nisu predviđeni da izdrže takve sile te stoga može doći do pucanja ključa i nastanka povreda osobe koja rukuje ključem.


 

Kod rada u skučenom prostoru obrati pažnju na nagli trzaj i okret ključa što može uzrokovati priklještenje prstiju ili šake između samog ključa i obližnjeg predmeta.


 

Kod upotrebe „francuz“ ključa ne upotrebljavaj čekić ili polugu kako bi povećao momentnu silu djelovanja. Takođe ovu vrstu ključeva ne treba koristiti za odvrtanje jako stegnutih i korodiralih vijaka.


 

Pored ovih standardnih vrsta ključeva, u industriji se često mogu susresti improvizovani ključevi za lakše odvrtanje i zavrtanje raznih ventila. Primjer kao na slici ispod:


Ovdje treba obratiti pažnju na sljedeće. Ukoliko radnik odvrće ili zavrće ventil postavljajući ključ sa prednje strane ventila, onda postoji rizik da ukoliko dođe do izmicanja ključa, ključ iskoči i udari radnika u tijelo. Dakle ovu vrsta ključa obavezno treba postavljati sa unutrašnje strane ventila, tako i ako dođe do izmicanja, ključ neće udariti radnika. Pogledati sliku ispod.

Pogrešno                   Ispravno